vrijdag 29 juli 2011

De tas is af!

De tas is af.... alles wat je nodig had zat in het boek van 'Cath Kidston's naailes voor beginners'. Het enige wat Cathje er vergeten bijsteken was zijn volgende zaken:

- stalen zenuwen
- geduld
- pleisters voor bloedende vingers na gevechten met 'tornmesje' (heb ik net opgezocht, klinkt proffesioneler dan 'het ding om fouten mee weg te doen...'

Na puffen, zweten, zot komen en een klein gevoel van zelfmedelijden (shit, ik kan dit niet!), is de tas af. Trots dat ik me erdoorgeworsteld heb, toon ik het resultaat!


Grootste struikelblok was het omkeren van de stoflus, kleine lusje waarmee je de tas dicht doet. Je stikt die namelijk met de goede zijden op elkaar om vervolgens binnenstebuiten te draaien, zodat je de goede kant ziet. Een prutswerkje! Tips om dit in de toekomst vlotter te doen, zijn meer dan welkom!

8 opmerkingen:

 1. Hai Evelien,

  ik ben ook begonnen aan de tas, als cadeautje voor men zusje, maar zit volledig in de knoop met het stoflusje. Hoe moet je dat juist doen? Want ik snap niets van de uitleg in het boek.
  alvast bedankt!!
  Lien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Lien,

  Sorry voor het late antwoord maar ik ben net terug van vakantie. Het stoflusje vond ik ook het moeilijkste vooral het keren ervan.

  Hier gaan we dan:

  Je neemt je stukje voorgesneden stof die je dient te gebruiken voor de stoflus.
  Plooi deze dubbel met de goede zijden naar binnen. De lange open zijde ga je nu vaststikken, let erop dat je ongeveer 3 a 4 mm van de rand blijft. Net voor je op het einde komt ingeveer 1,5 cm begin je schuin richting het hoekje van de stof te stikken.

  Nu komt het moeilijkste het keren ervan. Je heb nu een soort van kokertje maar met de goeie kanten naar binnen. Die moet je draaien en dat is een prutswerkje. In het boek staat dat je het kan keren met naald en draad, dit lukt mij niet en dus begon ik met een veiigheidsspeld en zo alles naar buiten te keren. Eénmaal je de randjes in je koker krijgt is het het makkelijkst om met een breinaald of haakpen de rest erdoor te duwen. Verwacht niet dat dit supervlot gaat, het blijft een prutstaakje.

  Nu je kokertje gedraaid is, zoek je het midden van je tas en daar stik je de stoflus vast. Stik hem aan de binnenkant van je tas vast (de niet bedrukte kant). Zorg ervoor dat het lusje naar boven wijst.

  Nadien komt het 'beleg' (term uit het boek) errond en dit zorgt ervoor dat je lusje mooi afgewerkt uit je tas komt.

  Ik hoop dat ik je kon helpen! Mocht het niet duidelijk zijn kan je ook even rondneuzen op youtube, vaak vind je daar zeer informatieve filmpjes.

  Veel succes Lien!
  Laat me weten hoe het gegaan is!

  Groetjes Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi
  Ik zit eerder in de knoop met het aanhechten van de knooplus. Je moet die tegen de achterkant stikken, maar dan kan je nadien het beleg toch niet meer vaststikken want dan zit dat lusje toch in de weg? Ik zie dat waarschijnlijk fout maar begrijp het niet goed... Groetjes, Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat ik snap wat je bedoelt. Ik zit er nu ook al eventjes mijn hoofd over te breken (want het is al eventjes geleden dat ik de tas maakte)

  In mijn vorig berichtje zie ik dat ik schreef 'zorg ervoor dat het lusje naar boven wijst' die boven moet een beneden worden! (SORRY LIEN!). Je lusje zit dan heel even tussen je beleg en je tas. Bij het omkeren komt het dan aan de juiste kant piepen. Je hoeft dan enkel nog de rand die je 1 cm naarbinnen moest plooien vaststikken en je beleg zit vast. Dus eerst de bovenkanten mooi vaststikken, hier ga je ook nog eens over je lus, dan de boel omkeren en dan de onderkant, met rand die je naar binnen plooide vaststikken.

  Ik weet wel nog dat ik ook op de sukkel was en voor je het met de naaimachine vaststikt kan je ook met de losse hand enkele steken doen om te kijken of wat je doet zal kloppen. Mocht het dan nog fout zijn heb je veel minder werk om de fout weg te doen.

  Nog een tip: Als je begint te missen, stop er even mee en vaak heb je enkele uren nadien een nieuw inzicht en lukt alles onmiddellijk!

  Als beginnend naaisterke weet ik niet of ik je veel kon helpen!
  In ieder geval hoop ik dat je tot een mooi eindresultaat komt! Laat me weten hoe het afgelopen is!

  Succes Sofie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Merci voor de snelle reactie! Ik ga het morgenavond uitproberen met hopelijk goed resultaat ;-) Ik las ergens dat iemand die tas op een uurtje gemaakt had, maar als (ook) beginnende naaister heb ik toch wel wat meer tijd nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is me gelukt! Heb er toch wel wat mijn hoofd moeten over breken maar bij deze heb ik alweer wat bijgeleerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De stof van Cath is gewoon niet zo geschikt voor het maken van stoflussen! Ik probeerde het met een andere stof en dat ging héél erg vlot én met naald & draad zoals ze zelf beschrijft in haar boek!
  Groeten,
  Elke

  BeantwoordenVerwijderen